Forskat om Laser

Terapi med medicinsk laser blir allt vanligare och idag är det en naturlig del av behandlingen för många olika patientgrupper.

Vid behandling med medicinsk laser påskyndas cellernas och kroppens självläkning, effekten är väl utforskad och den vetenskapliga litteraturen är omfattande. På denna sida presenterar vi ett axplock från all denna forskning.

 

Laserterapi ökar muskelstyrka och muskeltjocklek

I denna studie ville man se om man kunde få en tillväxt (hypertrofi) av muskulaturen genom att stärka knäextensorerna med träning och laserterapi.

30 friska manliga försökspersoner delades upp i tre grupper: Kontrollgrupp (CG), Träningsgrupp (TG) och träningsgrupp och laserbehandling(TLG). Under 8 veckor fick de följa ett träningsprogram för att stärka knäextensorerna. Gruppen som både tränade och fick laser fick behandlingen (200mW, 810 nm totalt 240 Joule) före varje träningspass.

Man mätte muskelstorleken och muskelstyrkan. I CG skedde ingen förändring men i TG och TLG så ökade muskelstyrkan och muskeltjockleken! Muskeltjockleken ökade med 15,4% i laser och träningsgruppen jämför med 9% i TG.

Det excentriska vridmomentet ökade i TLG gruppen med 32,2 jämfört med 20,0% i de som endast tränat. Det isometriska maximala vridmomentet ökade med 20,5 jämfört med 13,7% i TG.

Slutsatsen är att excentrisk träning i hop med LLLT behandling innan träning verkar öka muskelstyrkan och tjockleken hos friska individer.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *